Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Prasóweczki

Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O szkodliwym wpływie cukru na zęby, wiadomo już z tradycyjna, jednak niewiele się zastanawiamy nad tym, jak cukier wpływa na organizm. Czy zatem cukier to tylko niewinny dodatek do potraw i napojów?

Cukier – lub istnieje trucizną?

Naukowcy w ostatnim czasie zmienili zdanie – odkryli, że owo nie tłuszcz ponosi winę za plagę otyłości w regionach dobrobytu. To cukier jest poważny za nadwagę a otyłość, wtedy on wiąże, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, jest zatem równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!

Myśl na nowe nazwy cukru

Podczas wybierania gotowych produktów, bierz na nowe nazwy cukru w sklepie. Cukier może pokrywać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli wszystek z tych elementów pojawi się w Twoim artykule spożywczym, zalecamy uwagę, bo ten artykuł może liczyć dużo cukru.
Słodzik zamiast cukru?

Czy zdrowa dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Też do cukru, słodzik może pokrywać się pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy słodszy z cukru, dzięki czemu można korzystać go w znikomej liczbie. Słodzik prawie nie zawiera też kalorii, a nie wpłynie niekorzystnie na wartość. Dodatkową zaletą słodzików jest zatem, że nie psują zębów. A czy słodzik ma wady? Tak, należy szczególnie myśleć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.

Aspartamu nie mogą spożywać osoby będące na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ wynosi on toksyczny dla nich element. Nie należy stosować aspartamu w potrawach i napojach, jakie są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C stoi się on toksyczny i niszczy swoje marce słodzące, a nie można wykorzystywać go do wypieków i herbat.

Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu pytań potrafią stanowić kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany wpadają w odpowiedzi z pewnymi lekami.

Cukier – to nas truje!

Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i gwałtowny spadek naszej możliwości opinie i mienia.

W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony własnych wartości witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to idealne, rafinowane węglowodany. Chociaż to, co usunięto – białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Wykonywa to, kształtowanie się toksyn – kwasu pirogronowego również własnych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy gromadzi się w środku a sposobie nerwowym, a nienormalne cukry w morzach ciałkach krwi. Skutkuje wtedy na oddychanie komórek i sprawia brak niezbędnej ilości tlenu do działania układu.

Nie uznajemy sobie sprawy, że jedni dodajemy się do zachwiania równowagi swego organizmu. Natura sama zabezpiecza nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia cierpliwości i dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera coraz ogromniejszą dawek pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i gromadzonych w naszym ciele. Przykładem potrafią żyć nasze kości oraz zęby, z jakich jest pobrane tyle wapnia, że pobudza nie tylko próchnica, ale jest ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na prawie, że cukry obok tłuszczów są w naszym organizmie głównym źródłem energii, a stąd są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz produkty.

Nawet najmniejsza liczba cukru, nie jest niezależna dla własnego organizmu. Cukier wpływa na jakikolwiek organ swego ciała. Wątroba magazynuje cukier w organizacji glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) pełni ją oraz podnosi do wielkiej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do bliskiej krwi w organizacji kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe idą do wszelkiej dziedzinę mięsa i gromadzona są w najmniej aktywnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy miejsca te są już wypełnione, kwasy tłuszczowe idą do aktywnych narządów, takich jak serce i nerki. Następuje osłabienie ich ról, następnie tkanki ulegają degeneracji i wymieniają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek stosuje się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces bycia tkanek ulega spowolnieniu.

Wybierając cukier do własnych dań, staraj się wybierać sprawnie i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Mienia Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier stosować do danych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może dobrze wpłynąć na bycie Twojego organizmu.

zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *